Čiščenje in vdrževanje kolesa

Čiščenje in vdrževanje kolesa

V našem asortimanu smo podprti s čistili in mazivi znamke Muc-Off, ki velja kot ena izmed vodilnih na področju nega in vzdrževanja koles in kolesarskih komponent. Naloga vsakega pravega kolesarja je, da svojo opremo pregleduje, varuje in neguje. Na novodobnih kolesih je veliko gibljivih delov in z rednim čiščenjem boste podaljšali njihovo življenjsko dobo.

Čiščenje kolesa po korakih:

Kolo postavite na dvorišče, najlažje to storite s pomočjo primernih stojal, lahko pa ste seveda iznajdljivi in ga naslonite na trden predmet. Največ trdovratne umazanije se kopiči na zobnikih, verigi in nasploh na pogonskem sklopu. S pomočjo čistil za razmaščevanje, kot je naprimer Muc Off Chain Cleaner in Baribieri čistilcem verige enostavno in temeljito očistite verigo, ki je eden izmed vitalnejših delov vašega kolesa. Vse skupaj pustite delovati par minut, med tem pa pripravite vse potrebno za pranje kolesa (vedro, krtače, gobice, ščetke, vodo in ostala čistila)

Z vodo temeljito sperete vse dele kolesa (okvir, gonilni sklop, obroče, plašče, sedež in krmilo), nekaj več previdnosti velja pri električnih kolesih, kjer se izogibajte pretiranemu namakanju ekranov/upravljalnikov, baterij in direktnega škropljenja v motor.

Čas za penečo kopel s pomočjo namenskega čistila (mi smo izbrali Muc-Off Bike cleaner legendarno roza čistilo). Čistilo nanesite po celotni površini kolesa in ga pustite delovati par minut. Pri nanosu čistila velja, da se izogibajte direktni sončni svetlobi, saj se na soncu prehitro suši in nima pravega učinka. S pomočjo krtačk, ščetk in gobic lahko še dodatno odstranite zasušeno umazanijo, blato in mikro prašne delce.

Ponovno kolo splaknite z vodo, pri direktnih “curkih” se izogibajte predelov, kjer so nameščeni ležaji, saj pod visokim pritiskom iz njih izpirate mast in jim krajšate življenjsko dobo. V zadnji fazi pa je pomembno da očistite tudi Disc zavorne sisteme (v kolikor se nahajajo na vašem kolesu) s pomočjo Disc Cleaner-ja. Čistilo hitro odstrani zavorni prah in odvečno olje iz vitalnih delov zavor (čeljusti, ploščice, rotor). Z rednim čiščenjem zavor boste preprečili neprijetno cviljenje zavor in ostale oglušujoče zvoke. 

Na koncu kolo temeljito posušite, obrišite (tukaj pridejo do izraza bombažne plenice, brisače in krpice iz mikrofibre)

Po temeljitem čiščenju vašega kolesa pa je seveda čas tudi za nego. Z uporabo “čistil”-negovalcev bomo pri naslednji vožnji veliko manj umazali kolo, hkrati pa ga bomo zaščitili pred prstnimi odtisi, mastnimi madeži in UV sončnimi žarki.

Nega kolesa po korakih:

Na kolesarskem trgu obstaja mnogo zaščitnih sredstev za karbonske, aluminijaste in celo gloss in matt barvane okvirje. S temi sredstvi zaščite svoj okvir pred umazanijo, prstnimi odtisi in mu povrnete tovarniški sijaj. Prisegamo na čistilo Matt Finish, ki ima poleg svoje učinkovitosti še izjemno omamenj vonj. Pri negi kolesa (kadar gre za gorska kolesa) je priporočena uporaba silikonske zaščite pri vzmetnih vilicah, ki nanese silikonski sloj in preprečuje ustavljanje amortizerjev.

Najpomembnejši del nege kolesa, ki pa ga lahko storimo sami je zaščita verige/verižnikov z namesnkimi mazili:

Mazivo nanesemo na posamezne člene verige medtem ko pedala vrtimo vzvratno. Nato s čisto krpo obrišemo odvečno mazilo in počakamo 15 minut. Po preteklem času je vaše kolo pripravljeno na nove dogodivščine!

Zdaj pa le še živajte v vožnji 😉 

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *